Dacă ești un iubitor de flori și ai norocul de a avea o curte în jurul casei tale, nu trebuie să excluzi primula de pe lista ta de plante decorative. Această floare este foarte nepretențioasă, ușor de cultivat, îngrijit și înmulțit, oferind o varietate încântătoare de combinații de culori. Dacă nu ai încercat încă să cultivi primule în grădina ta, acest articol îți va oferi toate informațiile necesare pentru a ști ce ai de făcut în primăvară.
Descrierea primulei
Primula este o plantă cu o arie de răspândire foarte extinsă. Zonele sale de origine includ zonele alpine din Europa, zonele cu climă temperată ale Asiei și Americii de Nord. Această plantă nu crește mult în înălțime (maximum 25 cm) și florile sale cresc în buchete pe tulpini.
Există o varietate foarte mare între soiurile de primule în ceea ce privește aspectul frunzelor și coloritul florilor. Florile de primulă acoperă aproape tot spectrul cromatic, de la alb delicat la violet intens. Ele au un diametru de aproximativ 5-6 centimetri și între 5 și 8 petale dantelate. În ceea ce privește frunzele, acestea pot fi de formă ovală alungită, acoperite de perișori fini sau cu marginile foarte dantelate, asemănătoare cu frunza de mușcată.
Cum să cultivi primule
Deși primula este extrem de decorativă și înveselește orice atmosferă, plantele de primulă nu sunt adecvate pentru plantare în ghiveci și ținute în apartament. După ce trece perioada de înflorire, partea din afara solului a plantei se usucă. Dacă totuși dorești să ai primule în casă, este ideal să dispui și de un mic spațiu în exterior pentru a transplanta rădăcina. Astfel, planta va supraviețui până anul următor, când poți să o readuci în balcon sau apartament.
Solul potrivit pentru primule
Primula se simte cel mai bine într-un sol fertil și cu un drenaj bun. Pentru a realiza un mix adecvat pentru primule, pământul din grădină se va amesteca cu turba. Evită să plantezi primule într-un sol argilos sau nisipos. Chiar dacă adaugi fertilizatori, lipsa drenajului adecvat va afecta negativ plantele, care nu vor supraviețui mult timp.
Importanța aerisirii
Aerisirea este un factor vital pentru a avea primule sănătoase, care înfloresc bine de la an la an. Primulele au nevoie de o ventilare foarte bună. Dacă sunt ținute mult timp în interior, în ghiveci, aerul uscat și închis le predispune la invazia păianjenului roșu. Pe de altă parte, aerul cu un grad ridicat de umiditate poate provoca apariția mucegaiului. De aceea, este recomandată plantarea primulelor în grădini, nu în apartament. Chiar și în grădină, plantele de primulă au nevoie de un „spațiu personal” generos, așa că se recomandă rărirea acestora după transplantarea lăstarilor germinați.
Cum să ai grijă de primule
Lumina potrivită
Diferite soiuri de primule au nevoi diferite în ceea ce privește lumina. De exemplu, Primula obconica nu trebuie expusă direct la lumina solară, pe care nu o suportă. Este de preferat o zonă umbroasă, în apropierea casei sau a copacilor pentru aceasta. La polul opus se situează Primula malacoides, care se dezvoltă și înflorește cel mai bine într-un spațiu deschis cerului liber și soarelui. Așadar, atunci când alegi soiul de primulă pe care dorești să-l plantezi în grădină, ține cont de condițiile de lumină/umbra de care dispui, pentru a selecta o specie perfect adaptată la acestea.
Udarea corectă
Plantele de primulă iubesc apa din abundență, însă solul trebuie să fie bine afânat pentru a asigura un drenaj corespunzător. Acumularea de apă stagnanta în sol poate duce la apariția mucegaiului, unul dintre principalii dăunători ai primulei. Din acest motiv, trebuie acordată o atenție foarte mare plantelor ținute în ghiveci în apartament. Ideal ar fi să le pui în ghivece suspendate care să permită scurgerea apei în exces.
Temperatura potrivită
Primulele sunt rezistente la temperaturi scăzute. Există specii adaptate pentru zonele montane înalte, cum ar fi cele din Tibet. În ceea ce privește soiurile pe care le găsim cel mai frecvent în florării, acestea fac față cu brio iernilor geroase, doar cu un strat de compost sau frunze uscate presărat pe deasupra. Nu este recomandat să păstrezi rădăcinile de primulă în ghiveci pe timpul iernii. Prin lipsa frunzelor și florilor, nu vei ști dacă planta a fost atacată de daunatori sau de boli din cauza excesului de apă și lipsei ventilației adecvate.
Înmulțirea primulelor
Primulele se pot înmulți foarte ușor, fie prin separarea tulpinilor, fie prin semințe. Separarea tulpinilor se face la sfârșitul primăverii sau toamna, după ce florile s-au ofilit. Nu este necesară asigurarea unor condiții speciale pentru tulpinile separate, dar trebuie respectate regulile generale de îngrijire, udare și ventilație.
Înmulțirea prin semințe se realizează în perioada februarie-martie, deoarece una dintre condițiile esențiale pentru o germinare reușită este temperatura joasă, între 10 și 14 grade Celsius. Semințele nu se vor acoperi cu pământ, ci se vor presăra pe suprafața acestuia, deoarece au nevoie de lumină solară pentru a germina. După o perioadă de 2-3 săptămâni de la presărarea semințelor, acestea vor germina. În tot acest timp trebuie să menții un grad bun de umiditate a solului și să verifici temperatura.
Fertilizarea
Pentru primule, fertilizarea se realizează numai în perioada de înflorire, de la începutul lui martie până la începutul lui iunie. Fertilizarea se va aplica de două ori pe lună, iar produsul adecvat în acest scop sunt batoanele fertilizante cu eliberare lentă pentru plante decorative. În afara perioadei de înflorire, nu se vor aplica niciun fel de substanțe fertilizante în solul în care sunt plantate primule.
Boli și dăunători
Primulele sunt plante destul de rezistente, iar apariția bolilor și dăunătorilor la acestea este strâns legată de condițiile de umiditate a solului și ventilație. Plantele ținute mult timp în ghiveci în interiorul casei se îmbolnăvesc foarte ușor și nu rezistă mult. Printre cei mai frecvenți dăunători se numără păianjenul roșu comun, mucegaiul cenușiu și afidele.
Toate aceste probleme pot fi combătute cu succes prin utilizarea insecticidelor și fungicidelor din comerț, dar mai ales prin asigurarea condițiilor ideale de viață pentru plantele de primulă. După cum vezi, aceste condiții nu sunt greu de realizat dacă ai o casă cu grădină. Din păcate, ca și plantă de apartament, primula nu supraviețuiește foarte mult după prima înflorire, nefiind o plantă recomandată pentru cei care doresc să aibă balconul permanent împodobit cu plante vesele, sănătoase și viu colorate.
Primula este o floare uimitoare care aduce culoare și frumusețe în grădina ta. Cu puțină grijă și atenție, vei putea să te bucuri de această plantă minunată în fiecare primăvară. Asigură-te că îți oferi primulelor condițiile potrivite de sol, lumină, udare și temperatură, iar ele te vor răsplăti cu o înflorire spectaculoasă. Înmulțirea primulelor este ușoară și vei putea să-ți extinzi colecția cu noi soiuri și culori surprinzătoare. Fii atent la eventualele boli și dăunători și acționează prompt pentru a le combate. Cu puțină atenție, vei avea o grădină plină de primule frumoase și sănătoase.