Zugrăvitul este parte integrantă din renovarea unei locuințe și, deși este un proces necesar ce trebuie repetat la câțiva ani, poate fi o corvoadă chiar și atunci când ai hotărât să apelezi la o echipă de meseriași. Și asta pentru că în primul rând, trebuie să pregătești spațiul de lucru: scoaterea mobilei din încăpere sau mutarea mobilei în centru camerei și izolarea ei temeinică în cazul în care nu ai unde să o muți. Izolarea tocurilor ușilor și ferestrelor, a prizelor și întrerupătoarelor, acoperirea parchetului sau a gresiei, demontarea caloriferelor și corpurilor de iluminat, toate acestea necesită efort și timp mai ales dacă, în dorința de a economisi, vrei să te ocupi de unul singur de acest proiect. Desigur, dacă nu ai decât de aplicat vopsea lavabilă și nu este nevoie de reparații ale suprafețelor de lucru, proiectul nu este unul complicat și nu trebuie să fii zugrav pentru a-l duce la bun sfârșit. Important este să te informezi bine înainte de a te apuca de treabă pentru a știi exact ce ai de făcut și ce materiale îți vor fi de trebuință.
Unul dintre materialele de care vei avea nevoie și cel despre care îți vorbim în cele ce urmează este vopseaua lavabilă de interior. Acest tip de vopsea pentru interior este folosit cel mai adesea în proiectele de renovare și nu există casă în care să nu vezi măcar un perete acoperit cu vopsea lavabilă.
De ce este atât de populară? În primul rând costul. Vopseaua lavabilă este un material ce are un cost mic versus alte tipuri de vopseluri sau tencuieli decorative pentru interior disponibile pe piață. Un alt motiv este acela că se aplică foarte ușor pe perete sau tavan, cu trafaletul sau cu pistolul. Faptul că vopseaua lavabilă este disponibilă într-o paletă largă de culori și nuanțe este un alt motiv pentru care este o alegere populară iar rezistența ei la spălări repetate înseamnă că pereții vor fi curați mai mult timp fără a fi nevoie de aplicarea unui nou strat de vopsea. În plus, în funcție de tipul de vopsea lavabilă ales, timpii de uscare nu sunt foarte mari iar vopseaua poate fi aplicată pe tot felul de suporturi (ciment, beton, plăci de rigips) fără probleme.
Tipuri de vopsea lavabilă în funcție de finisaj
Există mai multe tipuri de vopsea lavabilă disponibile în magazine sau în mediul online și poti cumpra de aici.
- vopsea lavabilă mată – o vopsea lavabilă care nu reflectă lumina și oferă un finisaj catifelat
- Vopsea lavabilă satinată – grad mic de reflexie a luminii
- Vopsea lavabilă semi-lucioasă – grad mediu de reflexie a luminii
- Vopsea lavabilă lucioasă – grad mare de reflexie a luminii
Aplicarea vopselei lavabile
Pentru obținerea unei suprafețe vopsite impecabilă este nevoie de respectarea unor pași premergători aplicării vopselei lavabile.
Pasul 1 constă în curățarea pereților. Dacă este cazul sau dacă asta se dorește, pereții se pot decoperta. Acest lucru înseamnă îndepărtarea stratului de vopsea existent. Pentru decopertare, trebuie ca pereții să fie bine umeziți cu un trafalet sau o bidinea ude. Vopseaua umedă se îndepărtează cu un șpaclu.
Pereții trebuie curățați chiar și atunci când noul strat de vopsea lavabilă va fi aplicat peste vopseaua existentă. Pentru acest lucru este nevoie de o soluție de apă cu detergent de vase și de o cârpă curată care nu lasă scame. Pereții se spală cu soluția de detergent pentru a îndepărta toate urmele de praf, fum sau grăsimi.
Pasul 2 este repararea (dacă este cazul) crăpăturilor sau găurilor pentru a obține o suprafață de lucru dreaptă, fără denivelări. Pentru fisurile sau găurile adânci este recomandată aplicarea unui ipsos de încărcare, urmând ca după uscarea acestuia să se revină cu un glet de finisare.
Pasul 3: aplicarea amorsei. Vopseaua lavabilă nu poate fi aplicată direct pe perete și este nevoie de un strat de amorsă înainte de aplicarea ei. Amorsa uniformizează suprafața de lucru asigurând aderența vopselei lavabile la suprafața de lucru dar și o aplicare uniformă și ușoară a vopselei lavabile. Un alt avantaj al aplicării amorsei este acela că amorsa umple porii și astfel reduce și reglează cantitatea de vopsea lavabilă necesară acoperirii suprafeței.
Pasul 4 este și ultimul și constă în aplicarea primului strat de vopsea lavabilă. Atenție însă: amorsa aplicată în prealabil trebuie să fie complet uscată înainte de vopsirea cu lavabilă. Cum spuneam anterior, vopseaua lavabilă poate fi aplicată cu trafaletul, situație în care este nevoie și de pensulă pentru aplicarea vopselei la colțuri. O modalitate mai rapidă dar mai costisitoare
de a zugrăvi, este folosirea unui pistol de vopsit. Vopseaua lavabilă trebuie aplicată în minim două straturi, luând în calcul un timp de uscare de 2 până la 6 ore între straturi.
Poți găsi vopsea lavabilă și amorsă, dar și alte materiale de construcții pe site-ul Cid Constructiar dacă nu te încumeți să îți zugrăvești singur locuința și locuiești în zona București Ilfov, tot de aici vei putea contracta o echipă de meseriași serioși care să facă treaba pentru tine.
Sursa foto: pexels.com