Insuficiența respiratorie acută este o afecțiune gravă în care plămânii nu reușesc să furnizeze suficient oxigen organismului sau să elimine eficient dioxidul de carbon. Această perturbare a schimbului de gaze duce la scăderea nivelului de oxigen în sânge și/sau creșterea nivelului de dioxid de carbon. Continuă să citești pentru a afla de ce apare ea și cum se manifestă!
Cauzele insuficienței respiratorii acute
Există două tipuri de insuficiență respiratorie: cea hipoxemică (tipul I) și cea hipercapnică (tipul II). În primul caz, nu există suficient oxigen în sânge, dar nivelul de dioxid de carbon este aproape normal. În cel de-al doilea, este vorba de o ventilație alveolară inadecvată ce afectează nivelul de dioxid de carbon din sânge.
Insuficiența respiratorie acută de tip I este cel mai adesea asociată cu afecțiuni precum: BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), astmul bronșic, pneumonia, edemul pulmonar, fibroza pulmonară, pneumotoraxul, trombembolismul pulmonar, hipertensiunea arterială, sindromul de detresă respiratorie acută sau bolile cardiace congenitale. Cauzele insuficienței respiratorii de tip II includ: BPOC, astmul sever, bolile musculare, miastenia, polineuropatia, poliomielita, traumatismele toracice și craniene, obezitatea, supradozajul de droguri, intoxicațiile, mixedemul și edemul pulmonar.
Există anumite grupe de risc care sunt mai predispuse la dezvoltarea insuficienței respiratorii acute. Acestea includ fumătorii, persoanele care consumă alcool, pe cele cu un istoric familial de boli sau afecțiuni respiratorii, pe cele care au suferit o leziune a coloanei vertebrale, a creierului sau a pieptului, pe cele cu un sistem imunitar slăbit și pe cele cu probleme respiratorii cronice, cum ar fi cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică sau astmul.
Simptomele și semnele insuficienței respiratorii acute
Simptomele insuficientei respiratorii acute variază în funcție de cauza care a declanșat-o, precum și de nivelul de dioxid de carbon și oxigen din sânge.
Persoanele cu un nivel ridicat de dioxid de carbon pot experimenta respirație rapidă și pot deveni confuze, somnolente sau pot intra chiar în comă. Persoanele cu niveluri scăzute de oxigen în sânge pot prezenta dificultăți de respirație (dispnee, polipnee) și pot avea o colorație albastră a pielii, degetelor sau a buzelor, fenomen cunoscut sub denumirea de cianoză. În cazurile de insuficiență acută a plămânilor și niveluri scăzute de oxigen, pot apărea simptome precum: neliniște, anxietate, somnolență, pierderea stării de conștiență, respirație rapidă și superficială și aritmii.
Dacă apar simptome precum cele menționate mai sus, este important ca persoana afectată să consulte cât mai repede un medic pentru a se putea interveni la timp, după confirmarea diagnosticului.
Cum se diagnostichează insuficiența respiratorie acută?
Există mai multe teste și investigații ce pot fi folosite pentru a confirma diagnosticul de insuficiență respiratorie și a determina cu precizie cauza și severitatea acesteia. Ele includ, de regulă, analize de laborator (ex: hemoleucograma) și investigații imagistice (ex: radiografie toracică, ecocardiografie, RMN). De asemenea, este necesară o analiză a gazelor respiratorii, atât pentru a confirma diagnosticul, cât și pentru identificarea formei de insuficiență respiratorie. Medicul decide exact ce fel de teste și investigații sunt necesare pentru a se putea stabili un diagnostic corect, dar și pentru a se putea recomanda un plan de tratament adecvat.
Insuficiența respiratorie acută este o afecțiune gravă, ce poate pune viața în pericol, și necesită atenție medicală imediată. Dacă apar simptome îngrijorătoare, adresează-te cât mai curând posibil unui medic!
Disclaimer: Acest articol are rol strict informativ și poate fi considerat un substitut pentru vizita la medic. În cazul în care apar simptome precum respirație rapidă, dificultăți de respirație, cianoză sau alte semne de alarmă, este necesară o programare la o consultație de specialitate pentru a putea beneficia de un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat!
Surse:
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/insuficienta-respiratorie-cauze-simptome-tratament
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/astm-cauze-simptome-diagnostic-tratament