Hortensiile sunt plante decorative care înfloresc în inflorescențe globulare, pline de flori viu colorate. Originare din Japonia și Asia de Sud-Est, aceste plante se adaptează ușor la diverse tipuri de sol și s-au răspândit în întreaga lume. În România, hortensiile rămân printre cele mai căutate plante pentru grădini. Poți să crești hortensii și pe balcon, în ghivece de dimensiuni adecvate, respectând condițiile de lumină și hidratare necesare acestor plante.
Tipuri de hortensii
Hortensiile fac parte din specia Hydrangea și se împart în mai multe tipologii. Din punct de vedere al sub-speciilor, există:
- Hydrangea macrophylla Quadricor: o specie mai rar întâlnită la noi, cu flori de culoarea galben intens și frunze crem cu pete.
- Hydrangea macrophylla Lilacina: cu flori de culoarea liliacului, roz-violet, fiind printre cele mai căutate de iubitorii acestei flori.
- Hydrangea marcrophylla Mariessii Perfecta: cu flori de culoare albastru intens, atrăgând atenția oricui trece pe lângă grădina ta.
- Hydrangea paniculata: sub-specie ce se distinge prin florile de mari dimensiuni, fiind mai rar întâlnită în România.
- Hydranges aspera Vilosa: planta cu flori de dimensiuni foarte mari, plate, asemănătoare cu o farfurie. Frunzele acestei sub-specii ies în evidență prin coloritul mov și aspectul catifelat.
- Hydrangea Preziosa: cu flori de culoare roz delicat, această specie se află în topul vânzărilor în magazinele specializate, alături de hortensia cu flori lila.
Din punct de vedere al genului, hortensiile se împart în două categorii specifice:
- Macrophylla: hortensii cu flori sterile, mai mari și rotunde.
- Serrata: hortensii cu flori mai mari pe margini, sterile, iar în centrul inflorescenței flori mai mici și fertile.
Cum să crești și să ai grijă de hortensii
1. Selectarea locului pentru plantare
Hortensiile nu sunt plante foarte pretențioase, dar au nevoie de anumite condiții de climă pentru a crește viguros și a înflori frumos. Primul pas în acest sens este să găsești un loc ideal pentru a le planta. Hortensiile iubesc lumina soarelui, dar numai dimineața, când nu arde cu putere.
Evită să plantezi hortensiile sub umbra unui copac, deoarece radacinile copacului vor atrage toată umezeala și nutrienții din sol, iar prea multă umbră nu le va permite să crească la dimensiunile lor normale decât peste câțiva ani. Pentru a se dezvolta nestingherite, plantele de hortensie trebuie plantate la distanță de minim 120 cm una de cealaltă.
Cea mai bună perioadă pentru plantarea hortensiilor este toamna.
2. Solul
Hortensiile se adaptează la mai multe tipuri de sol, dar este recomandat să prepari un sol de calitate pentru cuibul în care vei planta butașul. Cuibul trebuie să fie săpat cu un diametru de două ori mai mare decât cel al mănunchiului de rădăcini.
Pregătește un amestec de 3 părți pământ de flori, 1 parte compost și 1 parte turbă. După ce introduci rădăcinile în cuib și le acoperi cu sol, asigură-te că rămâne suficient amestec pentru a crea o moviliță de 5-6 cm înălțime în jurul tulpinii. Udați generos fiecare cuib imediat după plantare.
3. Udarea
Hortensiile, numite și Hydrangea, iubesc apa. Prin urmare, trebuie udate în mod constant pentru a compensa lipsa florilor. Nu lăsați arbustii de hortensie să se ofilească, mai ales în primăvară, când se formează mugurii de flori. Dacă aceștia se ofilesc, hortensia nu va mai înflori în timpul verii.
Cu toate acestea, nu udați rădăcinile hortensiilor în exces. Primul semn de îngrijorare în acest sens este înegrirea frunzelor. Un program de udare de 2 ori pe săptămână în primăvară și vară, și o dată pe săptămână în toamnă. În perioadele caniculare, udarea se va face zilnic.
4. Fertilizarea
Hortensiile nu necesită un program intens de fertilizare, deoarece un sol bogat în azot va reduce inflorirea plantei. Dacă doriți să aplicați un fertilizator, optați pentru unul natural, cum ar fi compostul, cojile de fructe și legume rămase de la prepararea meselor, etc. În orice caz, nu aplicați nicio substanță fertilizatoare în primele două luni după plantarea unui butaș nou.
Fertilizarea periodică se va aplica direct la rădăcina plantei, o dată la începutul sezonului (februarie-martie) și încă o dată în timpul perioadei de inflorire (iunie-august, în funcție de specie).
5. Stimularea creșterii și înmulțirea
Orice plantă tip arbust poate fi stimulată să se dezvolte cu o încurcătură mai bogată prin tăiere. În cazul hortensiilor, tăierea se va face prin ciupirea vârfurilor nou crescute în primăvară, până la nivelul primilor muguri. Plantele mature vor fi menținute viguroase și productive mai mult timp prin îndepărtarea tulpinilor cele mai vechi. Atentie! Nu se vor tăia tulpinile de culoare maronie toamna, deoarece acestea vor fi cele care vor înmuguri cel mai puternic în primăvara următoare. De asemenea, nu se taie nici inflorescențele ofilite, deoarece pe timpul sezonului rece vor avea rolul de mantă de protecție pentru lăstarilor fragili.
În ceea ce privește înmulțirea arbustilor de hortensie, aceasta se face prin trei metode: prin divizarea rădăcinilor, prin lăstari și prin marcotaj.
- Divizarea rădăcinilor: Această metodă funcționează în cazul plantelor mature. Se aplică primăvara, înainte de înfrunzire. Rădăcinile se vor separa cu grijă, evitând despicarea unei ramificații principale. Imediat după separarea rădăcinilor în două cuiburi, acestea vor fi udate generos.
- Înmulțirea prin lăstari: Aceasta este cea mai simplă metodă. Se taie lăstarii nou formați în perioada februarie-iunie și se plantează direct în pământ. Tăierea se va face obligatoriu sub câțiva muguri.
- Înmulțirea prin marcotaj: vara, se sapă o groapă în apropierea arbustului de hortensie, având grijă să nu tăiați rădăcinile plantei. Se îndoaie o tulpină fără a o rupe de tot și se îndepărtează o porțiune de coajă de aproximativ 2,5 cm cu un cuțit în zona în care tulpina atinge pământul. Zona îndoita cu crestătura în coajă se acoperă cu pământ, lăsând o porțiune de aproximativ 30 cm de tulpină în afară. Toamna, o tulpină la care s-a efectuat corect marcotajul are deja rădăcini și este gata de plantat separat.
6. Protecția pe timpul iernii
Plantele de hortensie rezistă în general până la temperaturi de -15 grade Celsius. Totuși, este necesar să le asigurați o protecție suplimentară pe durata iernii, în special butașilor nou plantați sau tulpinilor marcate. Cel mai simplu mod de a proteja un butaș de hortensie este prin acoperirea acestuia cu o moviliță de pământ. Pentru plantele mature, o folie de plastic legată în partea de jos a tulpinii va fi suficientă.
7. Boli și dăunători
Hortensiile sunt în general plante rezistente, dar pot fi afectate de câteva boli și dăunători, cum ar fi ciupercile, fainarea, acarienii și afidele (paduchii de frunze). Înainte de a cumpăra un insecticid, trebuie să identificați exact dăunătorul și să respectați cu strictețe instrucțiunile producătorului pentru aplicare. Astfel, veți evita distrugerea arbustului de hortensie.
Câteva informații utile despre hortensii
Schimbarea culorii: Hortensia este una dintre puținele specii de plante ale căror flori au culori diferite în funcție de tipul solului în care cresc. Astfel, dacă doriți să schimbați culorile hortensiei dumneavoastră, este suficient să modificați pH-ul solului. Pentru flori albastre sau lila, pH-ul va avea un nivel între 4 și 4,5, corespunzător unui sol acid. Pentru flori roz sau roșii, pH-ul trebuie să fie între 5 și 5,6, corespunzător unui sol alcalin.
Toxicitate: Hortensia este toxică pentru om. Cele mai toxice părți ale plantei sunt mugurii și frunzele. Simptomele toxicității, în cazul ingestiei accidentale, pot include dureri de stomac, vărsături și stări de letargie. Dacă vă simțiți rău după ce ați fost în contact cu o hortensie, chemați ambulanța. Persoanele foarte sensibile la toxinele conținute de hortensie ar trebui să poarte mănuși de grădinarit, deoarece pot suferi de dermatite frecvente după fiecare contact cu planta.
În cazul îngrijirii hortensiilor, precum și a altor plante de grădină, este importantă utilizarea unui sol de calitate și a unor instrumente de grădinarit bine întreținute, asigurând astfel o dezvoltare sănătoasă și o înflorire frumoasă a acestor plante minunate.